(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Medové perníčky
Potřebné ingredience
50 g másla , nebo hery, stely
2 pol. lžíce medu
3 vejce
250 g mletého cukru
600 g hladké mouky
2 kávové lž. koření do perníku
2 - 3 kávové lž. kakaa
1 kávová lžička sody
pokud máme dáme i trochu nastrouhané kůry z pomeranče
Postup přípravy
Dělám to tak, že v misce si rozpustím tuk s medem, přidám koření cukr, sodu, vejce , kakao a míchám
pak přidávám postupně mouku. To si už musím vysypat na vál. Pokud máte pekárnu, tak to určitě půjde i tam.
Já bohužel míchám a hnětu ručně.
Hotové těsto nechám odpočinou aspoň půl dne, nebo přes noc.
Těsto vyvaluju silné asi půl cm , na větší tvary okolo 10 cm i trošku víc.
Před pečením tvary potírám žloutkem rozmíchaným v mléce.
Peču na 250 , dlouho podle toho, jak jsou tvary velké. To poznáte - perníčky musí krásně skočit a lesknout se.
Po upečení, ihned po vytažení perníčky potřu rozšlehaným bílkem v trošce vody - aby se leskly.
Ale pozor - jsou tvrdé. Ale změknou, záleží kam je dáte. Jsou fakt moc dobré, jiné doma nepečeme.
pak přidávám postupně mouku. To si už musím vysypat na vál. Pokud máte pekárnu, tak to určitě půjde i tam.
Já bohužel míchám a hnětu ručně.
Hotové těsto nechám odpočinou aspoň půl dne, nebo přes noc.
Těsto vyvaluju silné asi půl cm , na větší tvary okolo 10 cm i trošku víc.
Před pečením tvary potírám žloutkem rozmíchaným v mléce.
Peču na 250 , dlouho podle toho, jak jsou tvary velké. To poznáte - perníčky musí krásně skočit a lesknout se.
Po upečení, ihned po vytažení perníčky potřu rozšlehaným bílkem v trošce vody - aby se leskly.
Ale pozor - jsou tvrdé. Ale změknou, záleží kam je dáte. Jsou fakt moc dobré, jiné doma nepečeme.
Hotové těsto
perníčky na plechu před pečením - potřené žloutkem
V troubě
Perníčky po upečení vytáhneme z trouby a ihned potřeme rozšlehaným bílkem. Po natření ještě vrátíme zpět do trouby asi na 1 minutu. To kvůli salmonelóze, která by se ze zaschlého a neupečeného bílku mohla případně vyskytnout . Tuto vychytávku mám z kurzu pečení perníků. Je to podle norem EU.
A máme upečeno. Teď ještě nazdobit. Ach jo, kdo to bude dělat ? Mám tak málo času.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
dydlísek
(upraveno)
6. 6. 2011, 14:01
Jarmilko, tak jsem konečně upekla perníčky na svatbu podle vašeho receptu.Zpočátku jsem byla na pochybách,protože těsto bylo docela tuhé a na to nejsem zvyklá.Těsto,které jsem používala do teď bylo vždy vláčné a měkké.Ale kupodivu se s vaším těstem pracovalo opravdu dobře,vůbec se nelepilo a nepodsypávala jsem ho.A hlavně jsou perníčky krásně nafouknuté,jsou prostě dokonalé.To jsem snad ještě nidky neviděla. Takže Vám moc děkuji za skvělý recept
jazavka
(upraveno)
12. 11. 2009, 20:54
sima73
(upraveno)
12. 11. 2009, 15:08
jejda ty jsou super, a já bych zdobila, ale péct se mi nechce